Första testen

Premiär för Bong Kalvfond - jag utgick från receptet som getts men med en del ändringar.

Salvia gick bort - fanns inte att få tag i - och ersattes av timjan. Jag lade också till små hela vitlökar och kabanoss.

Resultatet då? Jo, alla gick från bordet mätta och nöjda - som tur var var det ett rejält grytkok och det blev några portioner kvar till morgondagens matlådor också.

Middag

Igår var det så dags att prova Bongs kalvfond. Jag valde att följa receptet som fanns på sidan för jag tyckte det lät smarrigt. Receptet var enkelt att följa och jag hade alla ingredienser förutom färskt salvia (hade bara torkad egenodlad hemma). Till grytan serverades bulgur, sallad och tomatsallad med vitlök. Hela familjen gav maträtten med beröm godkänt. Frugan tyckte att det var någonting som var lite sött men det kände ingen av oss andra. Jag kommer definitivt att laga rätten igen och bjuda in bekanta. Fonden i sig var lagom salt och smakrik. 

KALVFOND TEST ETT: KYCKLING MED HONUNG OCH LIME

Första receptet jag gjorde var ett "eget" recept, dvs ett recept som jag länge haft.

Kyckling, lime, honung, creme fraiche, kalvfond, soya, persilja.

Jag brukar ta vad jag har hemma: en buljongtärning eller fond. Varierar om det är grönsaks-, kyckling- eller kalvfond/buljong.

Denna gång blev det kalvfonden. Med Bong touch of tastes kalvfond blir smaken fylligare och smaken gifter sig med övriga ingredienser.

Det är lättare att hälla på fond än att lägga i buljongtärning. Lättare att röra in i maten. Fylligare smak.

Jag tycker att Bongs kalvfond är godare än andra märken.

Gott

Har nu lagat receptet exakt efter instruktionerna till en fars dag-middag. Såsen blev riktigt god, mycket tack vare fonden skulle jag säga. Det passade perfekt med rostade rotsaker och ett glas rött till. Receptet var ok, men inte mer, det var absolut såsen som höjde betyget. Både maken och 3-åringen tyckte att det var gott också.

Fläskfilégryta till middag

Vi har precis ätit klart middagen, fläskfilégrytan som vi fick recept på. Jag hade höga förväntningar innan, verkade jättegott! Jag måste säja att jag blev besviken. Den smakade alldeles för lite för min smak, mesigt... Jag kan tänka mig att testa igen, men i så fall blir det bara grädde och inget vatten, så kommer jag ha i massa vitlök och krydda mer.

Goda fläskfilégrytan med kalvfond

Det är ganska kul det där när flera lagar mat utifrån ett och samma recept. Ett och samma recept kan både se olika ut men även upplevas så olika.
Svårlagat, tankar om ingredienserna, smaken, konsistensen, uppläggningen av maten osv. Ord om samma recept men ändå så många olika uppfattningar trots att det är efter samma recept maten är lagad.

Jag har aldrig använt mig av fond i matlagning tidigare därför kändes det extra kul att testa det här.
Jag var tvungen att smaka på fonden innan jag blandade ihop den tillsammans med grädden, balsamicon, vattnet och lite sambal oelek. Mustig, koncentrerad och smakrik må jag säga!

Receptet var enkelt att följa. Inga svårigheter utom med att putsa fläskfilén som jag är usel på. Jag har en tendens att lyckas krympa den lite mer än vad som behövs om jag ska vara ärlig.

Det var inte bara kalvfonden som var ny ingrediens i det här receptet. Även Salvia var en helt ny krydda för mig. Tyvärr fanns det inte färsk salvia på vår lokala Icabutik så det fick bli torkad men det blev bra trots det.

Till receptet la vi till våra smakfavoriter, ca 1,5 tsk sambal oelek och lite sirap [vi använder alltid oss av sirap i mat istället för honung eftersom vi ständigt glömmer köpa hem det]. Vispgrädden ersatte vi med matlagningsgrädde som är den grädde vi alltid har i mat.

Resultatet blev en smakrik gryta som både doftade ljuvligt vid tillagning och smakade mycket gott.
Jag tycker att kalvfonden var en rejäl smakhöjare.

En smidig och lätt ingrediens att ha i mat som ger god smak, förpackad i en snygg och lättanvänd flaska.
Jag kommer absolut att prova någon av de andra fonderna och ersätter nog gärna mina buljongtärningar med färdig fond nu när jag upptäckt det.

Helen
http://husnrnio.se

Väldigt gott

Jag har använt mig av olika fonder förrut och speciellt då som en smakhöjare i höstgrytor. Kalvfonden från Bong kom väl till pass då jag bjöd familjen på middag. Receptet något rörigt att följa utifrån vad jag är van vid, och jag lagar då mat relativt ofta. För att förhöja smaken lade jag till Grönstedts Konjak ca 1 msk och använde även matlagningsgrädde som fungerar bra utifrån tidigare erfarenhet. Resultat blev förutom en härlig middag, en middagsrätt som uppskattades av alla runt bordet, ni vet där receptförfrågningar kommer flygande över bordet etc. riktigt roligt tycker jag. Jag använde även ris som tillbehör för att på så sätt sätta grytan och smakerna i centrum. Jag tycker att kalvfonden är en rejäl smakhöjare, fyllig och har en snygg designade flaska och kommer definitivt prova den på nytt och då när vi får gäster på besök, och önskemål från familj är att de kommer mycket snart då de vill prova grytan igen. Jag var lite lat och använde torkad salvia som smaksättare, dock satt jag till extra, tycker inte det är värt att köpa färska kryddor till en rätt, dock kanske jag provar nästa gång med färsk istället. Tack för att jag fick prova en bra produkt och ett härligt recept som uppskattades. 

Svårt att hitta ingredienser

Igår hade vi bestämt att testa att laga det föreslagna receptet. Jag hade file och bacon hemma och tog fram detta ur frysen på fm. På eftermiddagen åkte jag till min affär (en större matkedja) och började att leta efter färsk salvia men det fanns inte nehe det fick bli torkad istället. Jag letade efter salladslök men inte heller det fanns så jag tog gul lök i tunna strimlor istället.
Alla andra ingridienser fanns och som tur var så var det den sista fonden i butiken som jag fick tag på.

 Receptet var lätt att laga och vi hade klyftpotatis till. Familjen sa att det skulle vara gott med ris till men då med mer sås. 

Detta kommer att lagas flera gånger till. 

 

Kalvfond

Det var mycket spännande för mig att göra den här maträtten, eftersom jag inte ens brukar laga mat. Jag överraskade min sambo med middag och det blev mycket uppskattat! Det blev gott och mustigt med Bong Touch of Taste Kalvfond. Själva receptet var lite krångligt att följa tycker jag. Även om det blev gott så kommer vi att göra enklare mat med guldkant av Bongs fonder i fortsättningen. Det fanns ju flera sorter såg jag i affären... 

Bong Touch of Taste Kalvfond

Har nu lagat maträtten efter receptet, men jag uteslöt balsamicovinäger och jag använde matlagningsgrädde istället för vispgrädde. Jag hade aldrig prövat att använda vare sig fond eller färsk salvia i matlagningen tidigare, så det var mycket spännande. Jag valde att servera med ris. Det blev en ny smaksensation! Den fylliga smaken tror jag berodde på kalvfonden, så nu kommer jag att pröva Bongs andra fonder också, ingen mer buljongtärning för mig! Tyvärr så har jag ingen möjlighet att ta lägga ut någon bild.

Mätta på nya goda smaker

Kvällens middag innehållandes bl.a Bong Touch of Taste Kalvfond får tummen upp hemma hos oss.
Lite nya smaker för oss men väldigt goda sådana.

Som vanligt piffade vi till smakupplevelsem ytterligare med våra vanliga smaksättare. Det gjorde maten än godare enligt oss och gjorde sig bra tillsammans med kalvfonden.
Utvärdering av Bong Touch of Taste Kalvfond kommer imorgon.

Helen
http://husnrnio.se


.

UPPHÄMTAT

Lätt att hitta i butik. Fanns i i sortiment i första butiken som jag besökte. Stod synligt bland buljonger/fonder.

Längtar efter att laga receptet. Det verkar fantastiskt gott.

Har ett eget kycklingrecept som jag också tänkte pröva det på.

Får dock avvakta några dagar pga kräksjukt barn i hemmet.

Barnvänligt

Hej,

Nu har jag provat receptet och det blev supergott. Tweakade dock lite på receptet för att det skulle passa småttingarna i familjen också. (Den mista gillar inte grönsaker så värst...)

Så jag gjorde följande: 

- Stekte salvia blande hela ganska länge med baconet, nästan "friterade blad". Mindre smakrika då, men ändå knapriga och goda.

- Serverade tomater och salladslök i skålar bredvid så var och en kan strö på själv.

- Serverade pasta till - mycket gott med såsen...

Lycka till,

Ulrika

Hämtade min kalvfond igår...

Var igår till närmaste butik där jag hämtade ut min kalvfond. Det var lätt att finna flaskan i butiken. Inga problem eller konstigheter så att säga. Testade att använda min kalvfond i en köttgryta som jag gjorde idag. Resultatet vart aningen bättre med fonden i. Den ger en bättre smak och upplevelse vid matlagningen helt klart. Även övriga familjemedlemmar vart nöjda med resultatet. Fonden verkar bestå av väldigt hög kvalite vilket jag hade förväntat mig. Så än så länge är jag mycket nöjd med denna fond. Ska bli intressant att testa den i andra rätter...

Testad

Har nu testat receptet med Bong Touch of Taste Kalvfond. För mig blev det med fläskfilé och för hustrun med kalkonbröstfilé.  I båda fallen blev det ett mycket smakrikt resultat. Inte starkt, men gott!

Igår använde vi kalvfonden till ett recept med anka. Då hade vi kalvfonden till en blåbärsreduktion. Mycket gott även det!!!

Premiär för middag med fond

Nu står Bong Touch of Taste Kalvfond på köksbänken redo att användas som ingrediens vid kvällens middag.


Jag har aldrig tidigare använt mig av fond i min matalgning. Buljongtärningar däremot använder jag flitigt.
Att göra egen fond och buljong går bort för mig. Jag är glad om jag har tid att stå och laga en eller två lite godare middagar i veckan som vårt vardagsliv ser ut just nu och då är ju färdiga buljonger och fonder perfekt att använda.

Lördagsmiddagen med kalvfond kan bli en ny smakupplevelse.
Hoppas på en smakförstärkare som ger mersmak för att laga mat med fond!

Helen

http://husnrnio.se



 

Kupongen utskriven

Så har jag skrivit ut kupongen, nu är det bara att ta sig till affären och köpa alla ingredienser och hämta ut kalvfonden.

Saknar att jag inte kan skriva ut receptet på ett enkelt sätt, men jag kanske har missat något på receptsidan.

Ska bli spännande att testa detta recept senare i veckan!